Ekşi Mayalı Ekmek Tarifi

Mayamız 10 günlük serüvenini tamamladı diyelim ekmeğimizi yapalım :)
Dolaptan mayamızı çıkartıp 1 saat dışarıda bırakıp besleyip aktifleştikten sonra oda ısısında yaklaşık bir buçuk iki saat sürebilir. Sonrasında mayamızı kullanabiliriz.

Reçete :
420 gr su
120 gr maya
500 gr beyaz un
50 gr sarı un
50 gr tam buğday unu
15 gr tuz
(tamamını beyaz undan da yapabilirsiniz)
Bir kabın içerisine suyu koyup mayamızı ekliyoruz ve mayamızı karıştırarak çözüyoruz tamamen çözüldükten sonra birer birer unları ilave ediyoruz. Spatula yada eliniz ama yoğurma şeklinde değil hamuru hırpalamadan homojen bir hale getiriyoruz. Karıştırma işlemi bittikten sonra hamuru 1 saat  dinlendiriyoruz. Bir saat sonunda hamur elastik bir hal almış olacaktır.

 15 gr tuz ve 25 gr su ekliyoruz. Sonra katlama işlemlerimi yapıyoruz. Yarım saat aralıklarla 3 kere bu işlemi tekrarlıyoruz.
( Katlama )
(hamurun uç kısımlarından tutarak  bir diğer köşesine getiriyoruz.)
Katlamalarımız bittikten sonra un serpilmiş tezgaha hamurumuzu alıp bir spatula yardımı ile şekil verip  üzerine de biraz un serperek yarım saat daha tezgahta bekletiyoruz daha sonra ters çevirip hamurumu elimizle biraz genişletiyoruz ve hamuru yarım şeklinde katlayıp bir diğer yarısınıda katlayarak birleştirip rulo şekilde yaparak  mayalanması için un serpilmiş sepete alıp üstüne de temiz bir bez ile  ya da poşetle örterek on iki ile on altı saat arasında dolapta mayalanması için bekletiyoruz.
Pişirme :
 Ankanstre Fırın
Borcam, Döküm, Emaye kaplar (hepsinin kapaklı olması gerekiyor.)
Hamurumuzu dolaptan çıkartıp iki saat dışarıda dinlendirdikten sonra ; fırını en son derece getirip pişireceğimiz kabı fırında yaklaşık 45 dakika ısınmasını sağlıyoruz. Bir pişirme kağıdına sepetinden hamuru ters çevirip ve üzerini un serpip bıçak yardımıyla bir çizik atıyoruz.
Kabımızı fırından çıkardık (aman dikkat el yanmasın) :) yağlı kağıt ile birlikte kabımıza yerleştirip ver fırına :) fırın derecisini düşürüp yarım saat üzeri kapalı pişiriyoruz yarım saat sonra kapağı açık pişiyoruz. toplam da bir saat içerisinde ekmeğimiz pişmiş oluyor. 
fırından çıkarıp yağlı kağıttan alıp bir tel üzerinde soğumasını bekliyoruz. 
Soğuduktan sonra dilimleyip afiyetle yiyin :) o ilk ısırıkta aldığınız hazzı lütfen bana yazın :P
Afiyet olsun.. 

Not: İlk etapta çok meşakatli gibi gelebilir ama tadına vardıktan sonra ekmeğin, her gün yapmak isteyeceksiniz. Günümüzde sağlıksız o kadar çok şey tüketiyoruz ki , kendi ekmeğini kendi ürettiğin doğal bir maya ile yapmak en güzeli.
*** Fırın dereceleri her fırına göre değişiyor o yüzden derece yazmadım. Ben 240 derecede kabı ısıtıp daha sonra 230- 220 derece düşürüp orta rafta pişiriyorum. 
*** Evlerimizde kullandığımız ekmek sepetlerini mayalamak için kullanabilirsiniz.


 

Yorumlar

Popüler Yayınlar