Ekşi Maya

Ekmek yapmak benim için bu zamana kadar öğrendiğim ve yaptığım en zevkli uğraşlardan biri. Ekmek, kültürümüzün olmazsa olmazlarından değil mi ? Hep yüksekte tutarız, yere düşse alıp başımıza koyar, öperiz sofraya ilk gelendir, ne kadar diyette ol, rejim yap o ekmek illa yenecektir bizde. 
Ekmek yapmanın pişirmenin inanılmaz bir haz olduğunu söylemeden geçemem.
Ekşi maya ekmek yapmak sabır işidir sabrınız varsa bu serüvene hoş geldiniz :) 

Ekşi Maya Hazırlama :
Un ve su ile elde edilir, tamamen doğal bir ortamda, mantarların oluşmasıyla gerçekleşen doğal bir mayadır. Ekşi Maya İle Ekmek yapımı 5000 yıldır bilinen bir yöntemdir.

Buyrun kendi mayanızla kendi doğal ekmeğinizi yapmak için ; 

Ekşi maya yapımı zor gibi görünse de aslında 10 gün boyunca her gün bir kaç dakikanızı ayırmanız yeterli. Her şeyi harıl harıl yüksek hızda yapıp tükettiğimiz bir zaman içerisindeyken , ve hiç alışık olmadığımız bir şekilde Corona virüsü sebebiyle evlerde olunan şu dönem de tamda ekşi maya yapmak için ideal bir zaman. Biraz sakinlemek, üretmek ve sabretmeyi öğrenmek için en etkili yol.


Ekşi Maya 50 gr Tam Buğday unu 50 ml su
Tam Buğday ununuz yoksa sorun yok. Başka bir un varsa siyez, kepek, karakılçık ve beyaz unla da yapabilirsiniz.
1.gün: 50 gr un karışımı ve 50 ml oda sıcaklığındaki içme suyunu iyice karıştırın. Oda sıcaklığında içme suyu kullanmanızı tavsiye ederim. Karıştırırken elinizi veya tahta kaşık kullanın yada silikon bir kaşık spatulada olabilir. Metal kaşık da dünyanın sonu değil ama kullanmazsanız daha iyi olur. İyice karıştıktan sonra, mutfağın rüzgar almayan bir köşesinde üzerine nemli bir bez örtüp beklemeye bırakın.
2.gün: Bugün pek fazla hareketlenme olmayabilir. Üzerinin rengi hafif değişmiş olabilir ama endişelenmeye gerek yok. Hele ki hava da soğuksa şimdilik sorun yok. Üzeri kabuk bağlamış ve kabarma da olmuşsa ilk beslemeyi bugün yapabilirsiniz.
3.gün, Üzeri hafif kabuk bağlamış olmalı ve birazcık da kabarmaya başlamış olmalı. Eğer olmadıysa 1 gün daha bekleyin. Yok eğer olduysa sevinmenin tam zamanı. Karışımın yarısından biraz fazlasını atın ve üzerine 50 gr un karışımını ve 50 ml su koyarak iyice karıştırın.
4.gün, Artık kabarmalar görünmeye başlamalı ve tadı da ekşimiş olmalı. Bugün de aynı şekilde yarısını atıp, 50 gr un karışımı ve 50 ml su ile besleyin. Bundan sonraki her gün de aynı şekilde beslemeye devam edin.
10.gün, Son gün de beslemesini yaptıktan yaklaşık 2 saat sonra ekşi mayanız hazır. Bundan sonra düzenli olarak beslemeye devam edin. Neticede, deyim yerindeyse artık bir çocuğunuz var. Miktarını arttırmak için bir kaç gün beslerken hiç atmayın ve kapta olan miktar kadar un ve su ekleyin. Örneğin; 100 gr ekşi maya varsa 50 gr un ve 50 ml su koyun. Ertesi gün de 100 gr un ve 100 ml su koyun. Her gün ekmek yapıyorsanız oda sıcaklığında tutup beslemekte fayda var. Benim gibi haftada bir yapıyorsanız buzdolabında saklayıp haftada 1-2 kez de besleyebilirsiniz.
   Bu arada isim de koyabilirsiniz o artık sizin bir bebeğiniz. :)  


Maya tamamsa Üretim ve Pişirme için Bir Sonraki Yazımda Buluşalım :)

Not: yarısını attığımız mayayı çöpe atmayıp krep veya pancake yaparken kullanabilirsiniz. Bir de 50 gr bir kahve fincanına denk gelmektedir.



Yorumlar

Popüler Yayınlar